Häiriötilanteet valokuituyhteyksissä

Toimintaohjeet:

Häiriöitä voi ehkäistä ennakkoon. Ukkonen on suurin vaara valokuituyhteyksille. Salaman aiheuttama virtapiikki voi särkeä talopäätelaitteen. Sen voi estää ottamalla talopäätelaitteen irti sähköverkosta ukkosen ajaksi. Sama kannattaa tehdä myös aina kun lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa.

Muutoin häiriöitä on esiintynyt harvoin. Häiriöt voivat johtua kiinteistön omista laitteiden toimintahäiriöistä tai ulkopuolisista häiriöistä. Yleensä kyse on alueella syntyneistä sähkökatkoksista. Jos tarvitset varmat katkeamattomat yhteydet, laita tietokoneesi ja talopäätelaitteesi varavirtalaitteen perään (UPS). Kun sähköt katkeavat voit työskennellä varavoiman avulla vielä useita tunteja ilman, että menetät keskeneräisiä töitäsi katkojen vuoksi.

Tällaisia ulkoisia häiriöitä voi esiintyä:

Televisio lakkaa näkymästä, etkä pääse nettiin. Häiriö voi ilmetä usein samaan aikaan. Kesto voi olla lyhyt tai pitempiaikainen.

Syy: Talopäätelaite uusii yhteydet kuuden tunnin välein. Joskus voi syntyä häiriöitä yhteyden uusimisen aikana, jolloin laitteet jumiutuvat, eikä yhteydet päivity kuten pitäisi.

Toimi näin: Ota talopäätelaitteen virtajohto irti minuutiksi. Kytke virtajohto takaisin, yhteydet käynnistyvä uudelleen ja niiden pitäisi korjaantua.

Jos yhteydet eivät ala toimimaan, ota yhteyttä yritykseen, josta olet hankkinut palvelusi. He selvittävät, mistä on kyse ja ottavat tarvittaessa yhteyttä Telian häiriöilmoitus ja asiakaspalveluun. Jos olet ottanut palvelusi Telialta, voit ottaa yhteyttä suoraan Telian asiakaspalveluun, kun olet itse paikan päällä. puh. 020690400. Asiakas palvelusta pystytään tutkimaan mistä voi olla kyse. He näkevät laitteiltaan, mitä tapahtuu ja missä on vika, kun teet heidän pyytämiään toimintoja. Jos vika on kuituverkossa, Telia ottaa yhteyttä Kerisalon valokuituosuuskuntaan, joka korjaa vauriot kuituverkossa.

Kyse voi olla myös palveluntarjoajan laitteiden toimintahäiriöistä. Jos vika ei selviä Telian asiakaspalvelusta, he osaavat neuvoa pitääkö ottaa yhteyttä palveluntarjoajaan.

Lisätietoja valokuitu yhteyksistä ja palveluiden tarjoajista löytyy linkistä.

https://www.telia.fi/avoinkuitu/